Gazdaság

Napok alatt szórtak szét tízmilliárdokat a NER bennfentes húzóemberei között

Az állam a szállodaépítési és -felújítási költségek felét kifizeti a milliárdosok cégeinek. A pályázatra csak a jól értesültek tudtak időben jelentkezni. A turisztikai ügynökség a családok támogatásáról beszél, holott Mészáros Lőrinc hoteljei a 17 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással egy időben több száz embert rúgtak ki.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a 24.hu-nak adott válaszában a kormány által turizmusfejlesztésre biztosított 150 milliárd forintot a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), mondván,

soha ennyi vissza nem térítendő forrást nem kaphattak a magyar családok.

Bár az ígéret szerint a vidéki, nyolcszobásnál kisebb magán szálláshelyek felújítására is juttat 60 milliárd forintot az állam, a nyertesek listájáról egyelőre annyit látni, hogy kormányközeli milliárdosok kapták a vissza nem térítendő támogatás első adagját, a 150 milliárd forintnak több mint a felét. Ahogy kedden beszámoltunk róla, a NER húzóemberei nagyot szakítottak a turisztikai ügynökség által levezényelt szállodás pályázaton:

  • a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 14 vidéki szállóját összesen 17,7 milliárd forintból újítják fel,
  • a kaszinóbizniszben a néhai Andy Vajna helyét átvevő Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. pedig a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére kapott összesen 8 milliárd 632 millió forintot.
  • Jutott az állami pénzből a győri Paár Attilának – a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt üzlettársának – is, aki a keszthelyi Helikon szállodát újíthatja fel, ehhez csaknem 4 milliárd forintot kap cége a költségvetésből.
  • Az Adventor Hotel Kft. pedig, amely közvetetten Szíjj Lászlónak, Mészáros Lőrinc üzlettársának a tulajdonában áll, három (egy keszthelyi, bükfürdői és soproni) szálló fejlesztésére összesen 8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásnak örülhet.

A 100 szobásnál nagyobb szálláshelyek és ötcsillagos vidéki szállodák összesen 85 milliárd forint támogatást kapnak a koronavírus-járvány okozta válság ürügyén, amihez ugyanennyi önerőnek kell társulnia, azaz a NER-hez közeli vállalkozók szállodaépítésének a felét az állam állja.

Sok saját pénzt nem kell kockáztatniuk a nyerteseknek, a vissza nem térítendő támogatás összege az építési költség maximum 70 százaléka lehet, és nem kell bajlódniuk az előfinanszírozással sem: a megítélt támogatás 50 százalékát előlegként megkapják. Akkor is, ha olyan tőkeerős vállalkozókról van szó, mint az említett Garancsi-Csányi-Hernádi trió, akiknek összvagyonát 400 milliárd forintra becsülik. Nem beszélve Mészáros Lőrinc szállodaláncáról, amelyet 17,7 milliárddal segít meg az állam – ez majdnem akkora összeg, mint amennyit Leisztinger Tamás keresett annak idején, amikor átadta a Hunguest szállodaláncot a felcsúti sikerembernek.

De nézzük, kik kerültek még a nyertesek listájára a nagyhalakon kívül!

  • A vendéglátós szakmában ismert Hoffmann Henrik két projektje is befutott. A Hotel Ózon Kft. kis híján 3,3 milliárd forintot nyert a mátraházai hotel felújításra és bővítésre. A cégnek amúgy szalad a szekere, 2018-ban 1,3 milliárd forint árbevételt és 500 millió forint adózott eredményt mutatott ki, 2016 és 2018 között összesen 1,5 milliárd forint tiszta profitot termelt. Ilyen mérleggel akár piaci hitelre is lenne esélye.
  • Csaknem 3,9 milliárd forint támogatásra érdemesítették az MPHH Hotel Invest Kft.-t, amelyet Hoffmann tavaly decemberben gründolt Márton Péterrel, aki korábban a Tensinél töltött be vezető pozíciót. Ők a 100 szobás Relax Hotel létrehozását tervezik, a döntési listából még az sem derül ki, hogy hol.
  • 7,4 milliárd forinttal a második legnagyobb támogatást egy hévízi hotel létrehozására ítélték meg, erről azt tudni, hogy 5 csillagos lesz, és a nyertes az Event Horizon Capital Zrt. A cég a debreceni illetőségű Hüse István érdekeltsége, aki tavaly decemberig a harkányi Gyógyszálló Zrt.-nél dolgozott, korábban több szállodacégben megfordult. A nyertes cégnek nincs messzire nyúló előélete, 2017-ben és 2018-ban is nulla árbevételt mutatott ki.
  • Debrecennek két nagy projekt is jut a szállodafejlesztési boomból. Az önkormányzati tulajdonú Debreceni Gyógyfürdő Kft. 4,4 milliárd forinthoz jut a négycsillagos Aquaticum Hotel Plage Superior szálloda megépítésére és üzemeltetésére. Ez a hamarosan megnyíló új debreceni strand mellett épül fel. A támogatásnak ezek szerint az sem akadálya, ha veszteséges cégről van szó: a Debreceni Gyógyfürdő Kft. 2014 és 2018 között minden évben mínuszt mutatott ki, és összesen durván 900 millió forint veszteséget hozott össze.
  • Magánbefektetőként a lista szerint a Füredi Kastély Kft. építkezhet állami támogatással a cívisvárosban. A cég március óta tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. néven fut, de a lényeg, hogy bő 3,6 milliárd forint támogatáshoz jut egy új, négycsillagos szálloda, a Smart Life Hotel Debrecen létesítéséhez. Tulajdonosa február óta a Hattyú Projekt Kft., amelynek a cégiratok szerint egyedüli tagja László György, a háttérben azonban az építőipari milliárdost, a Híd-csoportot összehozó Apáthy Endrét sejtik a piacon. Tény, hogy a Füredi Kastély tulajdonosai a múlt év végéig Apáthy-érdekeltségek voltak, és László György nem áll távol a milliárdos cégbirodalmától: 2014-2018 között a G-Híd ügyvezetője volt.
  • 2,75 milliárd forint ingyenpénzhez jut a Tamburmajor Invest Kft. A céget egy éve alapították, és azzal került be a hírekbe, hogy megvette a Magyar Telekom balatonkenesei szállodáját. A tulajdonosok között van Varga Lajos – az ő érdekeltségében áll a kormány kedvenc őrző-védő cége, a Valton Security Zrt. –, Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, Varga Mihály, a KÉSZ Holding tulajdonosa és Vertán György informatikai vállalkozó.
  • A Hotel Carbona Zrt. 537 millió forintot nyert a négycsillagos hévízi Naturmed Carbonában minőségfejlesztés és szolgáltatásbővítés címszóval. A cég, így az egykori bányászüdülő korábban Bálintfy Gábor ismert jobboldali ügyvéd érdekeltsége volt, és most is fellelhető a cég igazgatóságában. Tulajdonos Csóti György MDF-alapító, később fideszes országgyűlési képviselő, aki az Orbán-kormány zágrábi nagykövete volt, de feltűnt az Echo Tv-ben is, 2017-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda szakértője.
  • 496 millió forintot nyert a Velence Resort Zrt., amit szállásfejlesztésre és kapacitásbővítésre költhet. A négycsillagos velencei hotel üzemeltetését annak idején az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt. szerezte meg, ez a cég több szálon kötődik az egykori államtitkár, fideszes képviselő L. Simon Lászlóhoz. Formális tulajdonosi kapcsolatot hiába keresnénk a cégadatbázisban, de vannak más nyomok, mint például az Eventhotels cégétől bérelt iroda, vagy az L. Simon által favorizált uszodafejlesztés, amelynek kivitelezésében az Eventhotels kulcsszerephez jutott.
Fotó: Marjai János /24.hu

Hamar lezárták a pályázatot, a tömeges elbocsátás sem akadály

Guller Zoltán, a turisztikai ügynökség vezérigazgatója május 19-én jelentette be, hogy a magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány. Ahogy megírtuk, a nagy szállodák felújítására kiírt pályázat keretösszege eredetileg 20 milliárd forint volt, így ha hihetünk Gullernek, a turisztikai ügynökségnek napok alatt kellett döntenie további 65 milliárd forint szétosztásáról.

Igaz, az állami támogatásra az igény már a koronavírus-járvány okozta válság előtt is felfokozott volt. Januárban számoltunk be arról, hogy valakik karácsony és újév idején is résen voltak, a vidéki szállodák támogatására szánt 20 milliárd forintos keret többszörösére érkeztek ugyanis pályázatok az év utolsó napjaiban, így a december 20-án megnyitott kiírást már január 7-én felfüggesztették a tervezett március végi zárás helyett. Aki tehát a karácsonyt és az időközben eltelt néhány munkanapot nem arra fordította, hogy jó előre elkészítse és beadja a pályamunkáját a nagy kapacitású szállodák fejlesztésére és létesítésére kiírt pályázatra, az lemaradt a támogatásról. Már akkor arról írtunk,

számos szállodás cég átverve érzi magát, mert szinte kizárt, hogy rákészülés nélkül bárki érvényes pályázatot produkáljon ilyen rövid idő alatt.

A keret aztán májusra több mint a négyszeresére, 85 milliárd forintra hízott – anélkül, hogy nyoma lenne a pályázat újranyitásának vagy új pályázat kiírásának. A jelek szerint tehát aki az év végén nem volt résen, az kimaradt a történelmi léptékű szálláshely-fejlesztésből. Az összeg megnégyszerezését egyébként nem a már januárban is a 20 milliárd forintot jócskán meghaladó igényekkel magyarázza az MTÜ, hanem a járványhelyzet okozta recesszióval, Guller bő egy héttel ezelőtt arról beszélt: „a vírus okozta válságból való kilábalást a fejlesztések folytatása segíti, így a turizmusban a kormány még magasabb fokozatba kapcsolt, amikor a fejlesztésekről döntött.”

És ez még nem minden, a 85 plusz a kisebb szállásoknak jutó 60 milliárd forinton felül 5 milliárd megy kempingekre is, így gyaníthatóan a Mészáros Lőrincék által üzemeltetett Balatontourist is számíthat támogatásra. Persze az sem újdonság, hogy állami pénzből próbálják felújítani a vízparti kempingeket:

Milliárdokból építhetnek luxust a Mészárosék által üzemeltetett füredi kempingbe
Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

Az viszont a válság miatt bajba jutottakat segítő munkahelyvédelmi programok közepette mégis csak különös, hogy olyan cég kap 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, amely épp ezekben a napokban válik meg több száz dolgozójától. Márpedig a Hunguest Hotels esetében ez a helyzet: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó lánc április végén jelentette be, hogy munkatársainak több mint felét elküldi, az eredeti tervek szerint decemberben kezdődő szállodafelújításokat pedig előrehozza. Ehhez a fölöttébb bőkezű állami támogatás egy hónap elteltével meg is érkezett, a Népszava szerint úgy, hogy a csoportos leépítéssel

850 ember veszíti el az állását a szállodaláncnál, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a felújításokkal.

A támogatás jóval több, csak egy része láthatatlan

Több cikket írtunk már arról, hogyan osztja fű alatt az állami százmilliókat az MTÜ egyedi döntésekre hivatkozva. Így kapott pénzt Zoób Kati balatonfüredi divatháza, ebből a keretből építene balatoni panziót Tasnádi László volt III/II-es tiszt és rendészeti államtitkár, Pécs NER-lovagja, Czéh-Tóth Márk pedig (aki a mostani pályázaton is begyűjtött 3,5 milliárd forintot a Palatinus Hotel rekonstrukciójára) másik szállodája árának hatszorosát kaphatja felújításra az ad hoc támogatásból.

Guller Zoltán egyébként a 150 milliárdos állami támogatást is egy egyedileg támogatott projekt alapkőletételén jelentette be Alsópáhokon. A fejlesztés a Kisfaludy-program keretében 950 millió forint állami támogatással valósul meg 2021 nyarára – ennyit árultak el a Kolping Hotel Spa & Family Resort területén épülő kalandparkról. Azt viszont nem lehet tudni, hogy Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, a Kolping Hotel igazgatója mikor és hogyan pályázott a pénzre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik